Velmi častá otázka: „Jak brousit nože doma?„. Je víc možností, jak si s tím poradit, ale má to svá úskalí, která se pokusím nastínit v tomto příspěvku.
Pro tento způsob broušení / ostření jsou ideální oboustranné brusné kameny, které mají jednu stranu vždy hrubší a druhou jemnější. Pro takové to domácí žvýkání 😉 se našim zákazníkům nejvíce osvědčil poměr zrnitosti 120 / 360, který je možné zakoupit na našem sesterském eshopu.
Zrnitostí 120 odstraníte různé deformace ostří a ostří vytvarujete. Následně vše dofinišujete k dokonalosti 😉 na zrnitosti 320.
Při takovém ostření musíte dodržovat sklon úhlu ostření / broušení, a to při každém tahu. Jde tedy o pečlivost a důslednost. Ne vždy se úhel podaří udržet, zejména při prvních pokusech.
Lze samozřejmě zakoupit i oboustranné brousky se zrnitostí 3.000, nebo třeba i 10.000, ale to už je skutečně pro fajšmekry, jako je např. Rambo. 😬
Pokud jste majiteli elektrického, či ručního, brousku s kovovými kolečky, pak stačí ostří nože protáhnout tímto zařízením a máte hotovo.
Nicméně už z předchozího popisu je jaksi zřejmé, že to asi nebude úplně to, co Vaše nástroje chtějí zažít …
Jednak se tažením mezi kolečky vytváří vyšší teplota, která ostří poškozuje, a to i na tom ručním prevítovi, ačkoliv se to nezdá, čímž dochází k ničení kvality nože, nůžek a dalších nástrojů.
Druhak takové ostří následně rychle otupíte a musíte ostřit znovu a znovu, čímž dochází k velkému úbytku materiálu, až se Vám nástroj začne ztrácet před očima.
Nicméně částečnou výhodou je, že aspoň dodržíte nějaký tvar a úhel ostří.
Pokud nejste zkušený brusič, nedokážete dodržet stanovený úhel a nemáte vodou chlazenou pomaloběžnou brusku, tak se jedná o asi nejhorší variantu broušení Vašich nástrojů.
Platí zde vše o vytváření škodlivé teploty a opakovaném ostření. A to ještě ve větší míře než jsem uváděl u ručních a elektrických brousků s kovovými (keramickými) kolečky.
„Výhodou“ je, že je to rychlovka, 🙈 ale také budete mít rychle po svém nástroji.
Tato disciplína broušení / ostření je velmi oblíbená. 🤦♂️😁 Broušení na úhlové brusce (čili flexe), broušení o schody, o dna keramických hrníčků, atp.
Ano, nástroje tak lze zcela jistě nabrousit / naostřit, ALE … nechal bych takové ostření na krizovou situaci, kdy například zůstanete „uvězněni“ někde na své chalupě při sněhové kalamitě. Jste hladoví a zbývá Vám posledních pár kousků sušeného masa, o které se chcete rozdělit, ale máte tupý nůž. V tomto případě je pochopitelné, že si nůž nabrousíte o betonové schody chalupy, či kámen ve skalce.
Výhoda je jediná – zůstanete na živu, protože Vám nakrájené maso zachránilo život. 😉
Ocílka je pouze udržovací nástroj, stejně jako ostření nože o nůž, které jste někdy viděli u mistrů řezníků a kuchařů. Zde musíte zachovat sklon ostří a jemnými tahy pohybovat nožem, a to cca 4-5 krát.
Nástroj na ocílce ale nenabrousíte! Ostří pouze vyhladíte, tedy udržujete jej v dobré kondici, pokud v dobré kondici bylo. Pokud je nůž tupý, není už co udržovat a musíte jej nabrousit.
Nechte si, aspoň jednou za čas, nabrousit nože u odborníků, kteří Vám správně vytvarují a opraví ostří nástroje. Doma si pak nástroj udržujte v kondici oboustranným ručním brusným kamenem, který před broušením namočíte do vody.
Vaše nástroje se Vám odvděčí dlouhou službou a jejich bezpečností, protože není nic horšího, než když Vám sjede tupý nůž z chleba, nebo rajčete, a projede Vám prstem, nebo dlaní … 🤦♂️🙈🙄
Potřebujete nějaké plastové udělátko, třeba ohýbák na rovnák? 😁 Můžete využít i našich služeb 3D tisku – 3Dtisk4U.cz!
Damašková (Damascénská) ocel, je speciální druh oceli, který je známý svou vysokou pevností, odolností a…
Objevili jste doma truhlářské dláto, se kterým se Vám špatně pracuje a ptáte se, zda…
Jaké nastávají problémy při broušení / ostření nástrojů, nůžek, nožů? Největší problémy při broušení /…
Proč brousit nože, nůžky a další nástroje? Proč brousit nože, nůžky a další nástroje? Jednoduchá…
Pravidelné broušení a ostření patří k běžné péči o nože, nůžky, či nástroje. Platí, že…