Proč brousit nože, nůžky a další nástroje?
Proč brousit nože, nůžky a další nástroje? Jednoduchá odpověď – aby řezaly, stříhaly, sekaly … 🙂
Pokud to ale rozebereme trochu obšírněji, tak i proto, aby byly nástroje bezpečné. Dělám si srandu? NE!!! Jistě víte, že tupým nožem nic neuřežete, naopak, budete s ním něco pižlat tak dlouho, až se říznete, když Vám sjede z řezné plochy. Stejné je to s nůžkami, sekáči, dláty, atd.
Je skutečně důležité mít nástroj kvalitně nabroušený / naostřený, aby byla zachována bezpečnost práce s takovým nástrojem. Následně si sice musíte dávat pozor na to, aby jste se nešmikli, ale můžu Vás potěšit – ostrým to bolí méně než tupým. 🙈
Jak brousit nože, nůžky a další nástroje?
Jak brousit nože, nůžky a další nástroje? Možností je mnoho:
- najít si na zahradě kámen a brousit a brousit a brousit, třeba jako Neandrtálec svůj pazourek
- koupit si brousek na kosy a brousit a brousit a brousit, třeba jako Rambo
- kopit si udělátko do vrtačky a brousit a brousit a brousit, třeba jako český kutil
- koupit si elektrické ostřítko na nože z Aliexpressu a brousit a brousit a brousit, třeba jako Jouda Joudovič
NEBO
- nechat si nože, nůžky a nástroje nabrousit na profi ručním brusném systému 😉
Proč ručním?
Protože broušením / ostřením nástroje na elektrických bruskách dochází k tepelnému poškození ostří, tím pádem dojde ke zničení kvality nože, nůžek, či dalších nástrojů. Ostří následně rychle otupíte a musíte nechat naostřit znovu a znovu, čímž dochází k velkému úbytku materiálu, až se Vám nástroj začne ztrácet před očima.
Jakému tepelnému poškození?
Při zahřívání oceli dochází ke strukturálním změnám v krystalické mřížce materiálu, a to už při relativně nízkých teplotách. K tzv. popouštění oceli, což je proces probíhající po kalení materiálu, se využívají teploty právě od cca 160°C. Takovou teplotu dosáhnete i na elektrickém brousku, nejen na elektrické brusce.
Při ručním broušení nemůže taková situace nastat, leda … leda by brousil Chuck Norris, který to umí i rychlostí světla. 😁
A co úhly broušení / ostření?
No právě … !!! Úhly broušení / ostření nástrojů jsou neméně důležitým technologickým prvkem celého procesu broušení / ostření nožů, nůžek a nástrojů. Co Vám bude platný např. úhel 40° na filetovacím noži, který potřebujete tenký a ostrý, nebo 15° na mačetě, kterou potřebujete robustní, protože s ní budete sekat v pralese lijány? Bude Vám to na … to si odpovězte sami. 😇
Sanžím se vždy brousit do továrního úhlu, případně dle přání a požadavku zákazníka. Úhel dokážeme nastavit s vysokou přesností, no a ten tovární okopírujeme zcela dokonale. Někdy ale není možné už tovární úhel najít, bohužel.
Jen aby bylo jasno, o čem mluvím. Obecně rozdělení úhlů broušení / ostření u nožů:
- 10 – 13° břitvy, skalpely, filetovací nože, popř. některé kuchyňské nože pro fajnšměkry
- 15 – 20° kuchyňské nože obecně
- 20° – 25° lovecké nože, pracovních a outdoor nože
- 25 – 30° nože na hrubou práci a mačety
Sami vidíte, že je to trošku alchymie, kterou na brousku z Aliexpresu nedáte. No, nedáte – nějak to na něm zmáknete, ale … 🙈🤦♂️😬
PROTO NEVÁHEJTE, POSÍLEJTE A NOSTE VAŠE NOŽE, NŮŽKY A NÁSTROJE, NEBUDETE LITOVAT! 😉😎
Potřebujete nějaké plastové udělátko, třeba ohýbák na rovnák? 😁 Můžete využít i našich služeb 3D tisku – 3Dtisk4U.cz!