Jaké nastávají problémy při broušení / ostření nástrojů, nůžek, nožů?
Největší problémy při broušení / ostření nástrojů, nůžek, nožů, atd. způsobuje většinou to, že nám zákazník dodá nástroj, který se buď on, nebo někdo jiný, už snažil nabrousit, bohužel. Děje se tak v případech, kdy se nástroje brousí na nějakém ručním, či elektrickém ostřícím přístroji, nebo na brusce s hrubým kotoučem. Dokonce se „dá brousit“ i na úhlové brusce, čili flexe, jak jsme se dozvěděli.🙈
Pokud pomineme teplotní šoky pro materiál, tak v drtivé většině případů dochází k velkému úběru materiálu a znehodnocení tvaru ostří. Už jsem viděl nůžky s kulatým ostřím – takové fakt nemůžou stříhat.🤦♂️ Pokud se jedná o nůžky za 50,- Kč, tak to není takový problém, ale pokud jsou to nůžky od Solingenu za dva tisíce …
Jak tedy nabrousit / naostřit nůž v domácím prostředí?
Příklady:
- Co třeba mlýnky na maso? Většinou se u nich setkáváme s 3D ostřím.😁 To je takové ostří, které na ploše, kterou dosedá na šajbu, má místo jedné roviny nekonečně mnoho úhlů od toho, že to někdo přefrčel na brusce, od oka. Pokud chceme ostří srovnat, tak místo minimálního úběru materiálu, který je při ostření jednou z priorit, musíme odebrat např. 1 mm. Pokud je celková výška zbývajícího ostří 2 mm, tak je Váš nůž, v podstatě, na odpis a můžete si shánět nový, protože další broušení už bude, s největší pravděpodobností, tím posledním.🙄
- A co stříhací hlavy strojků, ať už kadeřnických, zastřihovacích, nebo těch na psy a jiné domácí mazlíčky? Při amatérských pokusech o broušení dochází k poškození dosedacích styčných ploch těchto nástrojů. Stejně jako k velkému úběru materiálu. Při ručním broušení je naší snahou o co nejmenší úběr materiálu. Ovšem pokud jsou zde rýhy od předchozího hrubého kotouče brusky, je to problém. Problém je i broušení na pomaluběžných bruskách, kdy není nastavena optimální výška úběru materiálu a dojde k jeho velkému odběru. Kolik takových broušení Vaše stříhací hlava vydrží si lehce spočítáte. Máte celkový prostor pro broušení 3 mm, a při jednotlivém broušení brusírna z nástroje odebere 1 mm. To znamená, že po dvou až třech broušeních Vám stříhací hlava udělá pápá a kupujete si novou. Opět, pokud se jedná o zastřihávač za 200,- Kč v akci, tak žádný problém, to ani nemá cenu brousit. 🙂 Ovšem pokud se jedná o profesionální nástroj, kde cena stříhací hlavy jde od tisícovky nahoru …
Co s tím?
Snažíme si s tím poradit. Někdy může být skutečně mimo naše síly dát vše do pořádku a řádně nástroj nabrousit / naostřit. Je to tehdy, kdy, např. na noži mlýnku na maso, už není co srovnat, protože srovnáním předchozího „uměleckého“ broušení by došlo k úběru celého ostří,😬 čímž by nůž ztratil svoji funkčnost. 😬🤦♂️ V takovém případě zákazníka kontaktujeme a snažíme se najít nějaké východisko. Například ostří srovnat aspoň na „půl škody“, aby mlýnek nemusel vyhodit, ale ještě i něco namlel.😎 Problém nastává např. u stříhací hlavy strojku, která má hodně malý prostor pro úběr materiálu a nejde srovnat. Ta je takovým neodborným broušením nenávratně poškozena a musíte koupit novou, bohužel.
Naše doporučení – svěřte broušení / ostření svých nástrojů do rukou profesionálů, ušetříte si tím čas a hlavně peníze za nákup nových.
Potřebujete nějaké plastové udělátko, třeba ohýbák na rovnák? 😁 Můžete využít i našich služeb 3D tisku – 3Dtisk4U.cz!
